Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελληνικές βρισιές: εσύ γνωρίζεις την ετυμολογία γνωστών μπινελικίων;

 

  Η αθυροστομία, η βωμολοχία, ο υβριστικό λόγος μιας γλώσσας, κοινώς τα βρισίδια ή τα μπινελίκια της, κατέχουν πολύ περισσότερες λειτουργίες από αυτές που νομίζουμε αν καθίσουμε και σκεφτούμε, χωρίς να περιοριζόμαστε μόνο στην προφορική και καθημερινή μας επικοινωνία. Η πιο εμφανής λειτουργία τους φυσικά είναι η έκφραση της συναισθηματικής φόρτισης του ομιλούντος(για παράδειγμα η βωμολοχία και οι ύβρεις μπορεί να προσδίδουν πιο επιθετικό ή προσβλητικό τόνο στην ομιλία κάποιου και να εκφράζουν θυμό, οργή, αγανάκτηση κ.α.). Στον χώρο του θεάτρου πάλι, στην κωμωδία και στον σύγχρονο είδος του stand-up comedy, συχνά χρησιμοποιούνται ως κωμικός παράγοντας, ως στοιχείο δηλαδή η χρήση του οποίου έχει ως σκοπό την πρόκληση γέλιου στο ακροατήριο.
  Η ανθρώπινη γλώσσα είναι ένα πολύπλοκο και πολυσύνθετο φαινόμενο με πολλές πτυχές που αξίζουν να τύχουν της προσοχής μας. Μετά, λοιπόν, από αυτές τις εισαγωγικές σκέψεις και παρατηρήσεις μου έχει το ενδιαφέρον του να δούμε την ετυμολογία μερικών εκ των πιο γνωστών και συχνά χρησιμοποιούμενων βρισιών της ελληνικής.

1. μαλάκας
  Η πιο διάσημη, εθνική θα έλεγα, βρισιά της ελληνικής. Σχηματίστηκε από την μεσαιωνική λέξη η μαλάκα(αποτελούσε είδος χλωρού τυριού), που με τη σειρά της είναι η ουσιαστικοποιημένη μορφή του επιθέτου μαλακός. 

2. καριόλα
  Η λέξη αυτή στην αρχική σημασία της δηλώνει το παλαιού τύπου μεγάλο ξύλινο κρεβάτι. Προέρχεται από το ιταλικό carriola, που σημαίνει το μικρό κρεβάτι, και ανάγεται στην λατινική λέξη carrus που σημαίνει άμαξα, κάρο.

3. κάργια
  Έστι αποκαλούμε την μοχθηρή, πανούργα ή ζηλιάρα γυναίκα, ενώ στην αρχική της σημασία δηλώνει την καλοιακούδα. Προέρχεται από την τουρκική λέξη karga, που σημαίνει κοράκι.

4. φλώρος
  Άλλη μια βρισία που στην αρχική της σημασία δηλώνει ένα ζώο και συγκεκριμένα ένα ωδικό πτηνό με μελωδικό κελάηδημα, λαμπερό ελαιοπράσινο φτέρωμα και με μεγάλες κίτρινες κηλίδες στις φτερούγες και στην ουρά. Ως προς τη ετυμολογία του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ουσιαστικό χλωρίων(γεν.-ωνος) που δήλωνε το ίδιο πτηνό.

5. πουτάνα
  Ποιος θα το περίμενε ότι η συγκεκριμένη βρισιά για να φτάσει στα ελληνικά έπρεπε να ταξιδέψει μέσα από πολλές γλώσσες πολλούς αιώνες! Προέρχεται από το ιταλικό puttana, το οποίο προέρχεται από το γαλλικό putain, ενώ αυτό με την σειρά του ανάγεται στο λατινικό επίθετο putidus(σημαίνει σάπιος, βδελυρός, αηδιαστικός) και το ρήμα puteo(σημαίνει είμαι σάπιος ή μολυσμένος).

Για να μη χάσεις το επόμενο post, ακολούθησε τώρα και εσύ το @epi_pantos στο facebook/instagram!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία: κίτρινος τύπος(κιτρινισμός)

       Πολύ συχνά ερχόμαστε σε επαφή με δημοσιεύμετα σε άρθρα, περιοδικά ή στο διαδίκτυο(επί παραδείγματι άρθρα πολιτικού αντιπολιτευτικού περιεχομένου) που μπορεί να ακούσουμε να τα χαρακτηρίζουν  « κίτρινα »  ή πως πρόκειται για τον λεγόμενο  « κίτρινο τύπο » . Παρατήρησα μάλιστα πως στην σφαίρα του κιτρινισμού μπορεί πλέον να ενταχθεί και να χαρακτηριστεί ως τέτοια και μια πρωινή ή μεσημεριανή εκπομπή στην τηλεόραση. Γι'αυτό, λοιπόν, σήμερα θα εξετάσουμε τον  « κιτρινισμό »  ως λέξη, την ετυμολογία του, τα χαρακτηριστικά του και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτόν.   Ο ελληνικός όρος  « κίτρινος τύπος »  είναι η ελληνική μεταφραστική απόδοση του αγγλικού όρου  « yellow journalism/yellow press » .  Ο κιτρινισμός, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε, σχετίζεται με την δημοσιογραφία . Είναι η πρακτική της σκαναλοθηρίας, της σκόπιμα ωμής και προκλητικής προβολής ή παρουσίασης θεμάτων που εξάπτουν την περιέργεια του κοινού. Τα δημοσιεύματα που εντάσσονται στον κίτρινο τύπο δεν τηρούν τ

Βρες την κινητήριο δύναμή σου!

     Ενδεχομένως και συ είσαι ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν συνδεδεμένα τα εμπόδια με την αποτυχία. Από μικρή ηλικία έχουμε μάθει να βάζουμε την ταμπέλα της « αποτυχίας » σε οτιδήποτε απλώς δε λειτούργησε έτσι όπως το είχαμε σκεφτεί και προγραμματίσει. Το φυσικό επόμενο που προκύπτει είναι η απογοήτευση και -παράλληλα- ο τρόπος που θα την αντιμετωπίσεις θα σκιαγραφήσει την άμεση εξέλιξή σου.  Δε χρειάζεται να καταπιέζεσαι· να εκτονώνεις τα συναισθήματά σου, δε διαθέτεις κάποιο μαγικό διακόπτη για να τα ρυθμίζεις. Για το κάθε τι να παίρνεις τον χρόνο σου και να στέκεσαι κριτικά απέναντι σ’ αυτό. Αποδεσμεύσου από τη λογική της αποτυχίας, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Π ρόκειται απλά για ένα γεγονός- μέρος της εξέλιξής σου, όχι μέρος της ταυτότητάς σου . Είναι κάτι έξω από εσένα, άρα μπορείς να το επηρεάσεις.  Είναι οκ να πάει κάτι στραβά, κανείς δεν ανέβηκε στο ποδήλατο και άρχισε να το κάνει τέλεια. Το μυαλό σου, έχοντας θέσει τα απαραίτητα πλαίσια, θα εστιάσει στο πως θα φτάσε

Jacquemus: Η επόμενη μέρα στη μόδα

  «Οι προοπτικές για την πολυτέλεια αλλάζουν και τα σύμβολα της μετατοπίζονται προς κάτι πιο απλό και λιγότερο υλιστικό. Ο καταναλωτής πλέον συνδέεται με μάρκες που έχουν παρόμοιο όραμα. Τα σύμβολα της πολυτέλειας έχουν γίνει «αξίες» και «γνώση» αντί για προϊόντα» . –Simon Porte Jacquemus Ο S.P. Jacquemus έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια αυτό που λίγοι καταφέρνουν στην μόδα: να δημιουργήσει έναν οίκο μόδας ο οποίος πολύ νωρίς απέκτησε τη δική του θέση στην γαλλική εβδομάδα μόδας δίπλα σε βαρύγδουπα ονόματα στον χώρο αυτό όπως Dior, Chanel, ενώ τα σχέδια του έχουν κατακτήσει τον κόσμο των social media με τις μισές πωλήσεις ύψους 11 εκατομμυρίων το 2018  να είναι on-line. “ Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη μεταξύ της Μασσαλίας και της Αβινιόν και μεγάλωσα περνώντας μέρες χωρίς παπούτσια παίζοντας στους κήπους εσπεριδοειδών της οικογένειάς μου .” δηλώνει ο Jacquemus, αποκαλύπτοντας τις ταπεινές του ρίζες και συγχρόνως την μεγαλύτερη πηγή έμπνευσhς για τις δημιουργίες του. Το