Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άνθρωποι που άφησαν ιστορία: 7 σημεία για τον Καλιγούλα

✔Ο Γάιος Καίσαρ Γερμανικός(12-41 μ.Χ.) ήταν ο τρίτος κατά σειρά Ρωμαίος αυτοκράτορας. Η περίoδος διακυβέρνησής του διήρκεσε μόλις 4 χρόνια, από τις 18 Μαρτίου του 37 μ.Χ έως τις 24 Ιανουαρίου του 41μ.Χ. Διαδέχτηκε τον αυτοκράτορα Τιβέριο. 

✔Ήταν μικρανιψιός του Τιβέριου και διεγγονός του Οκταβιανού Αυγούστου. Το όνομα Καλιγούλας (στα λατινικά Caligula) με το οποίο είναι γνωστός και έχει μέινει στην ιστορία πρόκειται για παρατσούκλι προερχόμενο από το υποκοριστικό ενός υποδήματος στον ρωμαϊκό στρατό, ενός είδους στρατιωτικής μπότας(caliga). Ήδη από μικρό παιδί ζούσε κοντά στον ρωμαϊκό στρατό του Ρήνου πλάι στον πατέρα του και κυκλοφορούσε με τέτοια υπόδηση, σαν μκρό στρατιωτάκι.

✔Στην αρχή της εξουσίας του φρόντισε να παρουσιαστεί ως φιλελεύθερο ηγεμόνας χωρίς τις τυραννικές τάσεις του προκατόχου του, τον οπόιο μάλιστα κατέκρινε δημόσια. Έτσι, επέτρεψε την κυκλοφορία απαγορευμένων βιβλίων, έδωσε αμνηστία σε διωχθέντες από τον Τιβέριο και απαγόρευσε την ανέγερση αγαλμάτων για τον έαυτό του.

✔Στο πρώτο εξάμηνο της βασιλείας του ο εκ γενετής επιληπτικός Καλιγούλας ασθένησε βαριά, πιθανότατα από εγκεφαλίτιδα. Μετά την ανάρρωσή του εμφάνισε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και χαρακτήρα στην εξουσία του.

✔Μετά την ασθένειά του γέμισε με φοβίες και ανασφάλειες. Ἀρχισε να ανακαλύπτει παντού συνωμότες και εχθρούς. Ως εκ τούτου υπήρξαν αλλεπάλληλες δίκες για εγκλήματα ασέβειας κατά της μεγαλειότητάς του (crimina majestatis) και εντείνονταν οι τάσεις του για διεκδίκηση θεϊκών τιμών και λατρείας, ενώ εμφάνιζε και τάση για χλιδή και μεγαλομανία.

✔Όρισε ως ιερέα τον εαυτό του και το πολυαγαπημένο του άλογο ιπποδρομιών, τον Incitatus, στο οποίο μάλιστα σκόπευε να απονείμει τον τίτλο του υπάτου και να το καταστἠσει συγκλητικό! Φέρεται  ακόμα να είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις με την πολυφίλητη αδελφή του Δρουσίλλα.

✔Από πηγές σύγχρονες της βασιλείας του φαίνεται πως οι Ρωμαίοι έτρεφαν αρνητικά συναισθήματα προς αυτόν. Είναι πολύ δὐσκολο να διακριθούν τα στοιχεία που αποτελούν ιστορικές αλήθειες σχετικά με την διακυβέρνησή του από κουτσομπολιά, φήμες ή προπαγάνδα της εποχής. Έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο σκληρούς, παρανοϊκούς, διεστραμμένους και ανισόρροπους ρωμαίους αυτοκράτορες.

 Για να μή χάσεις την επόμενη ανάρτησή μας, ακολούθησε το @epi_pantos στο facebook/instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία: κίτρινος τύπος(κιτρινισμός)

       Πολύ συχνά ερχόμαστε σε επαφή με δημοσιεύμετα σε άρθρα, περιοδικά ή στο διαδίκτυο(επί παραδείγματι άρθρα πολιτικού αντιπολιτευτικού περιεχομένου) που μπορεί να ακούσουμε να τα χαρακτηρίζουν  « κίτρινα »  ή πως πρόκειται για τον λεγόμενο  « κίτρινο τύπο » . Παρατήρησα μάλιστα πως στην σφαίρα του κιτρινισμού μπορεί πλέον να ενταχθεί και να χαρακτηριστεί ως τέτοια και μια πρωινή ή μεσημεριανή εκπομπή στην τηλεόραση. Γι'αυτό, λοιπόν, σήμερα θα εξετάσουμε τον  « κιτρινισμό »  ως λέξη, την ετυμολογία του, τα χαρακτηριστικά του και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτόν.   Ο ελληνικός όρος  « κίτρινος τύπος »  είναι η ελληνική μεταφραστική απόδοση του αγγλικού όρου  « yellow journalism/yellow press » .  Ο κιτρινισμός, όπως μπορούμε να αντιληφθούμε, σχετίζεται με την δημοσιογραφία . Είναι η πρακτική της σκαναλοθηρίας, της σκόπιμα ωμής και προκλητικής προβολής ή παρουσίασης θεμάτων που εξάπτουν την περιέργεια του κοινού. Τα δημοσιεύματα που εντάσσονται στον κίτρινο τύπο δεν τηρούν τ

Βρες την κινητήριο δύναμή σου!

     Ενδεχομένως και συ είσαι ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν συνδεδεμένα τα εμπόδια με την αποτυχία. Από μικρή ηλικία έχουμε μάθει να βάζουμε την ταμπέλα της « αποτυχίας » σε οτιδήποτε απλώς δε λειτούργησε έτσι όπως το είχαμε σκεφτεί και προγραμματίσει. Το φυσικό επόμενο που προκύπτει είναι η απογοήτευση και -παράλληλα- ο τρόπος που θα την αντιμετωπίσεις θα σκιαγραφήσει την άμεση εξέλιξή σου.  Δε χρειάζεται να καταπιέζεσαι· να εκτονώνεις τα συναισθήματά σου, δε διαθέτεις κάποιο μαγικό διακόπτη για να τα ρυθμίζεις. Για το κάθε τι να παίρνεις τον χρόνο σου και να στέκεσαι κριτικά απέναντι σ’ αυτό. Αποδεσμεύσου από τη λογική της αποτυχίας, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Π ρόκειται απλά για ένα γεγονός- μέρος της εξέλιξής σου, όχι μέρος της ταυτότητάς σου . Είναι κάτι έξω από εσένα, άρα μπορείς να το επηρεάσεις.  Είναι οκ να πάει κάτι στραβά, κανείς δεν ανέβηκε στο ποδήλατο και άρχισε να το κάνει τέλεια. Το μυαλό σου, έχοντας θέσει τα απαραίτητα πλαίσια, θα εστιάσει στο πως θα φτάσε

Jacquemus: Η επόμενη μέρα στη μόδα

  «Οι προοπτικές για την πολυτέλεια αλλάζουν και τα σύμβολα της μετατοπίζονται προς κάτι πιο απλό και λιγότερο υλιστικό. Ο καταναλωτής πλέον συνδέεται με μάρκες που έχουν παρόμοιο όραμα. Τα σύμβολα της πολυτέλειας έχουν γίνει «αξίες» και «γνώση» αντί για προϊόντα» . –Simon Porte Jacquemus Ο S.P. Jacquemus έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια αυτό που λίγοι καταφέρνουν στην μόδα: να δημιουργήσει έναν οίκο μόδας ο οποίος πολύ νωρίς απέκτησε τη δική του θέση στην γαλλική εβδομάδα μόδας δίπλα σε βαρύγδουπα ονόματα στον χώρο αυτό όπως Dior, Chanel, ενώ τα σχέδια του έχουν κατακτήσει τον κόσμο των social media με τις μισές πωλήσεις ύψους 11 εκατομμυρίων το 2018  να είναι on-line. “ Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη μεταξύ της Μασσαλίας και της Αβινιόν και μεγάλωσα περνώντας μέρες χωρίς παπούτσια παίζοντας στους κήπους εσπεριδοειδών της οικογένειάς μου .” δηλώνει ο Jacquemus, αποκαλύπτοντας τις ταπεινές του ρίζες και συγχρόνως την μεγαλύτερη πηγή έμπνευσhς για τις δημιουργίες του. Το